A görögdinnye szezonja hagyományosan július elejétől szeptember elejéig tart, de ma már a későn érő típusoknak köszönhetően az ősz első hónapjában is élvezheted az ízét. Kiváló hűsítő a meleg nyári napokon, és még finom is. Ha nem elég édes a vásárolt gyümölcs, készíthetsz belőle salátát zöldségekkel vegyítve, a héját pedig befőttnek is elteheted. Nagyjából 500 fajtája van, melyek színükben, ízükben vagy érési idejükben különböznek egymástól. Súlyuk négy és tíz kilogramm között mozog. Az érett dinnyének megkopogtatáskor mély hangja van. A kiválasztásnál figyelj arra is, hogy sima és mindenhol szép zöld legyen. Segítségedre lehet a kacs: ha elszáradt, biztosan érett gyümölccsel van dolgod.Annak ellenére, hogy édes, viszonylag kalóriaszegény. 100 g görögdinnye energiatartalma átlagosan 29 kcal. Fehérje- (0,5 g) és zsírtartalma (0,2 g) minimális. 6,5-8,5 g szénhidrátja sem túl sok, nagyrészt gyorsan felszívódó cukrokból áll, ezért viszonylag gyorsan megemeli a vércukor-szintet. Emellett növényi rostokat is tartalmaz. A-vitamint, 0,04 mg B1-, 0,02 mg B2-vitamint, valamint 7 mg C-vitamint tartalmaz. Húsának pirosas színét nagyrészt színes antioxidánsainak köszönheti, emiatt még rákellenes hatást is tulajdonítanak neki. Nyomokban tartalmaz karotint és valamennyi likopint. 100 g dinnye 0,8 mg-1 mg vasat, káliumot, kalciumot, magnéziumot, cinket és szelént is tartalmaz.
Fogyasztása jól oltja a szomjat a nyári melegben, víztartalma és teltségérzetet okozó volta miatt akár fogyókúrás ételnek is beválik, bár némelyeket puffaszt. Méregtelenítő kúrákhoz és a vese és hólyag átmosásához is kiválóan alkalmas, sőt könnyed nyári salátát is készíthetünk belőle. Magas folsavtartalma miatt kismamáknak kifejezetten ajánlott fogyasztása. A folsav létfontosságú a magzati gerincvelő egészséges kifejlődéséhez a fogantatás utáni első három hónap során, ennek hiányában nyitott gerinc alakulhat ki.
Magas víztartalmának köszönhetően igen kevés kalóriával, zsírral, fehérjével és szénhidráttal rendelkezik, ezért kitűnő alapanyaga lehet a különböző diétáknak. Tarthatsz kifejezetten görögdinnye-diétát. A gyümölcs nem kényszerít koplalásra, mert kalóriaszegény ugyan, de nagyon laktató, mindemellett tartalmazza a szükséges ásványi anyagokat. Egy napra is érdemes dinnyekúrát tartani, de a három nap számít ideálisnak. A diéta ideje alatt a dinnyét kiegészítheted sovány tejtermékekkel, zöldségekkel és teljes kiőrlésű kenyérrel.
Íme négy dolog, amit nem biztos, hogy tudott a görögdinnyéről!
Több likopint tartalmaz, mint a paradicsom: agy átlagos méretű görögdinnye 12 mg likopént tartalmaz. A likopin egy vörös színű karotinoid, ami erős antioxidáns. Képes a szabad gyököket semlegesíteni, ami hatékonynak bizonyulhat a rák megelőzésében. Elsősorban prosztatarák megelőzésében találták hatékonynak. A maximális hatás érdekében szobahőmérsékleten fogyasszuk a dinnyét. Talán nem is gondolnád, de az édes gyümölcs még az UV-sugárzás elleni védelemben is fontos szerepet játszik. Ez szintén likopintartalmának köszönhető – hiszen ez az anyag fogja fel a bőrt érő káros sugarak hatásait.
A dinnyelé csökkenti az izomfájdalmat: ha sikerült megfelelőképpen kifárasztanunk magunkat, ajánlott, hogy dinnyeitallal oltsuk utána a szomjunkat, mivel a dinnye citrullin összetevője hatásosan enyhíti az izomlázat. A dinnye a tökfélék családjába tartozik: sokan édes íze miatt gyümölcsnek tartják, de termesztéstechnikailag zöldségnek számít. A legtöbb vizet tartalmazó gyümölcs: víztartalma 91,5%, ezért a legjobb választás a hosszú nyári délutánokra. A forró napokon különösen oda kell figyelnünk a folyadékpótlásra, és a dinnye kiválóan alkalmas erre a feladatra.
Hogyan válasszuk ki az igazit?
A dinnyék érettségét úgy lehet megállapítani, hogy a kacsuk elszárad, illetve több harmat ül meg az érett példányokon, ekkor a gyümölcs szüretelhető. A piacokon is figyelni kell a szárra, annak ellenére, hogy az eladók előszeretettel levágják ezeket.
Csak olyan dinnyét válasszunk, mely mindenhol egészséges zöld színű, legbiztosabbak azonban akkor lehetünk, ha megütögetjük a gyümölcsöt és mélyebb hangot hallunk, mint éretlen társainál. A hagyomány szerint dinnyét csak Szent Lőrinc napjáig, vagyis augusztus 10-ig lehet venni, mert utána már “lőrinces” lesz a gyümölcs. Manapság azonban már vannak később érő típusok is, melyek szeptember során is igen zamatosak.
A dinnye behűtve a legfinomabb, de ne hűtsük túl, mert íze és állaga megváltozik. A megfelelő tárolás során frissességét akár egy hétig is megőrizheti.Ha nem elég édes a megvásárolt dinnye, akkor készíthetünk belőle nagyon finom salátát: például paradicsommal, uborkával, olívaolajjal, fűszerekkel, joghurttal ízesítve.