6 étel, amiért nagyon sokat fizetünk, pedig nem is egészséges

Sokkal többet vagyunk hajlandóak költeni azokra az ételekre, amikről azt gondoljuk, egészségesek. Bio, teljes kiőrlésű, csökkentett cukor-, zsír- és szénhidráttartalom. Sok élelmiszert azonban teljesen feleslegesen veszünk meg horror összegekért.

Az egészségünk megőrzése érdekében gyakran sokkal többet vagyunk hajlandóak költeni. Az egészséges termékek pedig sokkal drágábbak is lehetnek, mint az egyszerűbb, nem minőségi alapanyagokból készültek. Azonban nem minden esetben éri meg megvenni a drágább, egészségesnek hitt élelmiszereket. Sokszor ugyanis többet ártunk vele a szervezetünknek, mint amennyit használunk. Az Authority Nutrition – egészségügyi kutatókból és táplákozási szakértőkből, dietetikusokból álló online portál – gyűjtötte össze a következő élelmiszereket.

1. Alacsony zsírtartalom és barátai

Amikor megindult a harc a telített zsírok ellen, az élelmiszergyártók gőzerővel kezdtek el dolgozni azon, hogy zsírmentessé tegyenek egyes ételeket. A csökkentett zsírtartalom, illetve zsírmentes címkéktől óriási hasznot reméltek. Csakhogy az ily módon feldolgozott ételek borzasztó ízűek lettek, és ezt valahogy orvosolni kellett. Jött bele egy csomó cukor, amitől ugyan ehető az adott termék, de az korántsem egészséges. A telített zsírokról kiderült, hogy ártalmatlanok, viszont a hozzáadott cukrot tartalmazó ételek túlzott fogyasztása nem kedvez a szervezetünknek.

2. Salátaöntet

A zöldségek nagyon egészségesek, azonban sokan nem találják őket elég ízletesnek. Ezért például fűszeres dresszingeket, bolti önteteket tesznek rájuk. Ezek a dresszingek sok esetben tele vannak cukorral, plusz esetleg mesterséges kémiai anyagokkal. Így végeredményben – bár a zöldségek jót tennének – az ember bevisz a szervezetébe egy csomó káros anyagot. Ezek lenullázzák mindazt a pozitív hatást, ami a zöldségek elfogyasztásából fakad. Szóval mielőtt efféle öntetet vásárolnál, csekkold az összetevők listáját! Vagy csináld magad a dresszinget.

3. Gyümölcslé

Sokan azt hiszik, hogy a gyümölcslevek egészségesek. Hiszen gyümölcsből vannak. De azok a termékek, amiket a boltok többségében megvásárolhatsz, lehet, hogy sosem láttak gyümölcsöt. Sokszor csak mesterséges színezék, cukor, és aromák elegye az egész lé. Még a 100 százalékos gyümölcslevekkel is az a baj néha, hogy pont ami a szervezetednek a legjobb, a rostok, azok kerülnek ki belőle. Ami marad, az pedig csak a cukor.

4. Kamu teljes kiőrlésű kenyér

Sokszor a teljes kiőrlésű termék valójában nem teljes kiőrlésű gabonából készülnek. Ezért mindig érdemes megbízható forrásból vásárolni, esetleg megkérdezni az eladót, mit tud az összetevőkről. Az ilyen kamu teljes kiőrlésű kenyereknek így pedig ugyanakkora lehet a glikémiás indexe, mint a fehér kenyérnek. Azaz ugyanúgy megdobja az ember vércukorszintjét, mint a sima kenyér. Pedig sokkal többet fizetünk érte, és még csak nem is egészséges. A hirtelen vércukoremelkedés átmeneti inzulin-túltermelést okoz. Emiatt pedig az étkezés után már akár egy órával leesik a vércukorszint, és újra éhesnek érezhetjük magunkat. Különben számos kutatás kimutatta, hogy a mai búza sokkal kevésbé tápláló, mint nagyanyáink korában, ezért nincs is annyira szükségünk rá, mint hinnénk. Sőt, egyesek szerint a modern búza növeli a koleszterinszintet és túlzott fogyasztása elhízáshoz vezet.

5. Margarin

Míg korábban a vajat tartották hizlalónak és egészségtelennek, addig mára már a margarin lépett ebbe a szerepbe. Sőt, sokan a margarint egyenesen egészségtelennek tartják, és főként magas transzzsír-tartalma miatt üldözik. Az is igaz, hogy most már sokkal kevesebb van benne, de még mindig egészségtelennek minősül, finomított olajtartalma miatt. Viszont ezektől legalább kiváló az íze.

A margaringyártók szerint ugyanakkor általános tévhit az, hogy a margarin magas transzzsírsav tartalma miatt káros az egészségre. Adataik szerint a margarin alapjául szolgáló növényi olajok telítetlen zsírsavtartalma élettanilag kedvező hatású. A transzzsírok valóban rossz élettani hatásúak az emberi szervezetre nagy mennyiségben. Azonban a jó minőségű margarinok ma már nem tartalmaznak hidrogénezett növényi olajokat, így a transzzsírsav-tartalmuk a megengedett határérték alatt van. A margarinok transzzsírsav-tartalmát sok esetben ellenőrizhetjük a csomagoláson.

6. Reggeli gabonapelyhek

Ezek sok esetben bár tele vannak nyomva vitaminnal, ásványi anyagokkal, kalciummal, sok cukrot tartalmazhatnak. Érdemes ellenőrizni az összetevők listáját az arányok miatt, és csak akkor megvenni, ha valóban megfelelő mennyiségben vannak benne az egészséges fejlődéshez szükséges anyagok.